+48 691 894 346 vinoteka.szczecin@gmail.com

wina czerwone

Qvevri

wytrawne gruzińskie wino fermentowane w glinianych amforach zgodnie ze starożytną gruzińska metodą- Qvevri, której początki sięgają 6000 lat p.n.e. Metoda ta znajduje się na liście UNESCO Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Gruzji. 

Wino bogate w garbniki, w aromacie wyczuwalne dojrzałe owoce leśne, suszone śliwki i korzenne przyprawy. W smaku harmonijne, taniczne i eleganckie z długą, przyjemną dla podniebienia końcówką.

Polecamy do dań z wieprzowiny, cielęciny, drobiu oraz deski serów i sałatek.

Podawać w temp. 16-18°C.

Saperavi

Wytrawne gruzińskie wino, wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron szczepu Saperavi. W aromacie wyczuwalne świeże owoce, jagody, czarny bez i delitkatne nuty dumne.

Polecamy do dań ze stekiem, mięsami wędzonymi, pieczonymi czy też grillowanymi. Pasuje również do szlachetnych grzybów leśnych oraz deski serów.

Wino warto zdekantować/umożliwić napowietrzenie.

Podawać w temp. 16-18°C

Napareuli

wytrawne gruzińskie wino wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Saperavi, pochodzących z apelacji Napareuli AOC. Wyróżnia je głęboki czerwono-rubinowy kolor oraz owocowy aromat z wyraźnymi akcentami jeżyn i truskawek. W smaku orzeźwiające z dominującymi nutami czerwonych owoców leśnych oraz miękkimi taninami i długą końcówką.

Polecamy do dań z czerwonych mięs, grillowanej wołowiny, wieprzowiny oraz deski serów.

Podawać w temp. 16-18°C

Rulandske modre

Morawskie wino ze szczepu Rulandske modre (Pinot Noir) o owocowym aromacie z wyczuwalnymi nutami migdałów i przypraw korzennych. W smaku pełne i miękkie, z bardzo delikatnymi taninami.

Polecamy do dań z dziczyzny, nadziewanego drobiu, a także grzybów i serów.

Podawać w temp. około 16°C.