+48 691 894 346 vinoteka.szczecin@gmail.com

Wina na świąteczny stół

Nasz wybór win dopasowany do świętowania, podkreśli i dopełni smak poszczególnych świątecznych potraw.

Svatovavrinecke u Kolaju
Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, przy obiedzie, w towarzystwie ciemnych mięs i potraw o zdecydowanych aromatach.
Owocowy, typowo odmianowy aromat tego wina przypomina suszone śliwki, powidła śliwkowe, wiśnie, czereśnie czy czarne porzeczki, ale także cynamon i suszone owoce. W smaku jest pełne, przyjemnie gorzkie, chropowate, z owocowymi tonami, o wyraźnie odmianowym charakterze i ciekawej strukturze tanin.
Najlepiej serwować w temperaturze 15 – 16° C

Blatnický Roháč Cicha
Na wigilijny stół, doskonałe w towarzystwie tłustych ryb.
Zrównoważone cuvée Riesling, Pinot Blanc i Sylvanskie Zelene. Wyróżnia się rieslingowym charakterem, harmonią aromatu i smaku, delikatną ostrością i bardzo przyjemną kwasowością.
W aromacie przeważają Rieslingowe nuty kwiatu lipy i ziół (dzięki obecności Sylvanera), które dopełnione są subtelnym owocem Pinot blanc.
W smaku orzeźwiające i harmonijne.
Temperatura serwowania 10 – 12° C

Rulandskie Sede
Wino ze szczepu Pinot Gris o wyczuwalnych w aromacie brzoskwiń i moreli z delikatnymi nutami kwiatowymi, nutą miodu i migdałów. Polecamy w wersji półwytrawnej od Zlomek&Vavra lub wytrawnej z winnicy CICHA jako towarzystwo ryby po grecku.
Temperatura serwowania 10 – 12° C

Rulandské modre CICHA

Wytrawne czerwone wino ze szczepu Pinot Noir. W aromacie czerwone owoce; żurawina czereśnia. Na świątecznym stole wspaniale skomponuje się z tradycyjnymi daniami z kapusty (bigos, pierogi).
Polecane również do: dziczyzny, ryb, miękkich i delikatnych serów.
Temp. podania ok. 12-15°C.

Volarik Riesling Vlassky
Wino o aromacie jabłek i cytrusów z nutą przypraw korzennych. W smaku wyczuwalne owoce, przyjemna kwasowość. Wino perfekcyjnie zbalansowane. Polecamy do kapusty z grzybami i pierogów.
Temperatura serwowania 12 – 15°C

Veltlinske Zelene
Wino o charakterystycznych dla odmiany aromatach owocowo-ziołowych z lekką pieprzową końcówką. W smaku harmonijne, orzeźwiające podniebienie. Veltlinske zelene w wesrji półwytrawnej z winnicy Kanich. Sprawdzi się do sałatek lub śledzia.
Temperatura serwowania 10 – 12°C

Wina deserowe:

Volarik Saphira
Wyśmienitym dopełnieniem świątecznych deserów i ciast będzie słodkie wino o przyjemnym owocowym aromacie z winnicy Volarik.
Temperatura serwowania 10 – 12°C

Vadura Chardonnay
Półsłodkie wino ze szczepu Chardonnay. Zdecydowany aromat, pełny smak. Klasyka gatunku w wersji z większą ilością cukru resztkowego od Vadury sprawdzi się jako kompan tradycyjnej Paschy lub jako deser w sam sobie.
Temperatura serwowania 8 – 12°C