Winnica Gevelli
Filozofią Gevelli Wine & Vineyards jest wytwarzanie wyłącznie najwyższej jakości win przy wykorzystaniu olbrzymiej wiedzy i tradycji ludzi z regionu Kachetii w połączeniu z nowoczesnym zapleczem winiarni. W kieliszku, poza wybornym i bezkompromisowym winem o klasycznych dla Gruzji walorach smakowych, można odnaleźć również wiekową historię i wspaniałe tradycje gruzińskiego winiarstwa oraz niekwestionowaną pasję Gruzinów do winorośli.
Saperavi
Wino o nasyconym jagodowym kolorze, wytwarzane z winogron szczepu Saperavi. W aromacie wyczuwalne świeże owoce z dominującymi nutami jagody i jeżyny oraz subtelne nuty dymne z czarnym bzem w tle. W smaku wytrawne o stosunkowo niskiej kwasowości z mocno zaznaczonymi aksamitnymi taninami.
Temp. podania ok. 16-18°C.
Polecane do: steków, mięs wędzonych, pieczonych czy też grillowanych. Również do grzybów i wyrazistych serów.
Dynasty Saperavi
Czerwone wytrawne wino o nasyconym kolorze, wytwarzane ze szczepu Saperavi w regionie Kachetii. W aromacie dominują nuty jagód i jeżyn, wyczuwalne są również subtelne nuty dymne z czarnym bzem w tle. W smaku konsekwentne, z aksamitnymi taninami i przyjemną końcówką.
Temp. podania ok. 16-18°C.
Polecane do: grillowanego i wędzonego mięsa, wyrazistych serów.
Mukuzani
Wino ze szczepu Saperavi, produkowane w apelacji Mukuzani. Leżakowane minimum 8miesięcy w dębowych beczkach. Intensywny rubinowy kolor, w aromacie jagody i śliwki oraz nuty kwiatowe wzbogacone pikantnym akcentem dębu i wanilii. W smaku wyczuwalna porzeczka, wiśnia i borówka. Aksamitnie taninowe z długą końcówka
Temp. podania ok. 16-18°C.
Polecane do: dojrzewających serów, czerwonego mięsa, grillowanej wieprzowiny i wołowiny
Napareuli
Czerwone wino wytrawne ze szczepu Saperavi z apelacji Napareuli o głębokim rubinowym kolorze. W aromacie nuty truskawki, jeżyny i ziół. W smaku jagody, dobrze zrównoważona kwasowość, miękkie taniny I długi finisz.
Temp. podania ok. 16-18°C.
Polecane do: czerwonego mięsa, grillowanych dań z wieprzowiny i wołowiny, wyrazistych serów.
Pirosmani Red
Doskonale zrównoważone półwytrawne czerwone wino o głębokim rubinowym kolorze, wytwarzane z winogron ze szczepu Saperavi, pochodzących wyłącznie z regionu Kachetii. W zapachu wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, jeżyn oraz wiśni. Harmonijne połączenie smaku powideł z owoców leśnych z przyjemnie złożoną i delikatnie wytrawną końcówką.
Temp. podania ok. 14-16°C.
Polecane do: deski serów, owoców oraz jako aperitif.
Alazani Valley
Zrównoważone półsłodkie wino o głębokim czerwono-fioletowym kolorze, wytwarzane z winogron ze szczepu Saperavi z doliny Alazani. W zapachu wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, jeżyn oraz śliwki. Harmonijne połączenie smaku świeżych owoców leśnych z przyjemną pełną słodyczy końcówką.
Temp. podania ok. 8-10°C.
Polecane do: deserów lub jako aperitif
Kindzmarauli
Półsłodkie czerwone wino o głębokim kolorze produkowane ze szczepu Saperavi w apelacji Kindzmarauli. W aromacie wyczuwalne czerwone owoce i nuty ziołowe. W ustach pełne, o smaku konfitury z jeżyn i wiśni z wyczuwalnymi łagodnymi taninami. Długi owocowy finisz.
Temp. podania ok. 10-12°C.
Polecane do: łagodnych serów, lekkich przystawek, deserów, owoców lub jako aperitif
Alazani Valley white
Łagodne półsłodkie wino o złoto-słomkowym kolorze, wytwarzane z winogron ze szczepu Rkatsiteli z doliny Alazani. W zapachu wyczuwalne nuty zielonych jabłek, moreli oraz cytrusów. Klasyczne dla tego wina połączenie smaku kandyzowanej pigwy ze złożoną i pełną słodyczy końcówką.
Temp. podania ok. 8-10°C.
Polecane do: deserów lub jako aperitif.
Pirosmani white
Łagodne i świeże półwytrawne białe wino o jasnym słomkowym kolorze, wytwarzane z winogron ze szczepu Rkatsiteli z regionu Kachetii. W zapachu wyczuwalne nuty zielonych jabłek, moreli oraz cytrusów. Klasyczne dla tego wina połączenie smaku kandyzowanej pigwy z przyjemnie złożoną i delikatnie wytrawną końcówką.
Temp. podania ok. 8-10°C.
Polecane do: lekkich dań oraz szczególnie jako aperitif.
Kakhuri Qvevri
Bursztynowe wino ze szczepu Mtsvane Kakhuri produkowane zgodnie ze starożytną tradycją winifikacji- we wkopanych w ziemię glinianych naczyniach pokrytych pszczelim woskiem. W kontakcie ze skórkami, szypułkami oraz pestkami przez 6 miesięcy nabywa struktury i taniczności. W aromacie wyczuwalne nuty migdałów, orzechów włoskich oraz suszonych owoców.
Temp. podania ok. 13-15°C.
Polecane do: mięs na zimno, ryb i owoców morza, delikatnych i orzechowych serów.