+48 691 894 346 vinoteka.szczecin@gmail.com

wino a kalorie

Powszechnie wiadomo, że alkohol jest kaloryczny. Szacuje się, że jeden gram czystego etanolu dostarcza 7,1 kcal (29 kJ). Liczne badania naukowe dotyczące wpływu alkoholu na przybieranie na wadze, od lat dają sprzeczne wyniki. Niejasności wynikają z faktu, że tylko nieliczne z badań biorą pod uwagę zmienną w postaci rodzaju spożywanego napoju alkoholowego.

Po co diety? przecież jest WINO!

Tym problemem zajęli się badacze z Uniwersytetu Navarra w Hiszpanii, którzy przetestowali różnego rodzaju alkohole (badano piwo, wino oraz spirytusy) pod kątem ich ich wpływu na prawdopodobieństwo otyłości i innych chorób u entuzjazstów danego napoju. Jak się okazało, wino, w przeciwieństwie do piwa i spirytusów, nie powoduje zwiększenia wagi, a wręcz przeciwnie- może wpływać na zmniejszenie wielkości komórek tłuszczowych!

Brak związku wina z przybieraniem na wadze, a potencjalnie nawet „efekt wyszczuplający”, może wynikać z kilku mechanizmów, te poznane to np.:

wino celebration
  • indukcja ekspresji aromatazy w tkance tłuszczowej, która skutkuje pobudzeniem metabolizmu- produkcją hormonów, a w efekcie zmniejszeniem masy tkanki tłuszczowej (szczególnie trzewnej)
  • Obecność w winie resweratolu, który hamuje lipogezę (czyli tworzenie się nowych komórek tłuszczowych). Uważa się nawet, że efekty działania resweratrolu naśladują skutki ograniczenia kalorii.
    W związku z powyższym, w celu zadbania o zgrabną sylwetkę, zapraszamy do Vinoteki! 😉 
Źródła dobrych informacji:

Type of alcoholic beverage and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: The SUN project
Nutrition, Volume 27, Issues 7–8, July–August 2011, Pages 802-808

Resveratrol regulates human adipocyte number and function in a Sirt1-dependent manner American Journal of Clinical Nutrition, Volume 92, Issue 1, 1 July 2010, Pages 5-15

Red wine increases adipose tissue aromatase expression and regulates body weight and adipocyte size
Nutrition, Volume 25, Issue 6, June 2009, Pages 699-705