Winnica Turnau
Wszystko zaczęło się od Jerzego Turnaua, który był właścicielem ziemskim i twórcą kursów rolniczych we Lwowie. Historia nie pozwoliła na bezpośrednią kontynuację jego dzieła, ale jeden z jego prawnuków – Zbigniew Turnau – przez wiele lat prowadził duże gospodarstwo rolne, zajmujące się uprawą zbóż i rzepaku, w czym pomagał mu syn Jacek i współpracownik Tomasz Kasicki. Korzystna lokalizacja i przyjazny owocom klimat zrodziły wreszcie pytanie: a może wino?
Wśród licznych potomków Jerzego Turnaua znalazł się też Grzegorz, który po pradziadku odziedziczył skłonności artystyczne. Odległych (geograficznie i zawodowo) kuzynów połączyła wiele lat temu przyjaźń i wspólne marzenie o powrocie do rodzinnych tradycji. Pewnego dnia panowie Zbigniew, Grzegorz, Tomasz i Jacek postanowili połączyć swoje siły i tak powstała Winnica Turnau.
Trwające od 2010 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Fakt, że rzecz dzieje się w Polsce – kraju niekojarzącym się jednoznacznie z winem – skłoniła właścicieli do szukania wsparcia wśród bardziej doświadczonych winiarzy. Zaproszenie do współpracy z Winnicą Turnau przyjął Frank Faust – uznany twórca win z Nadrenii. Do rodzinnego przedsięwzięcia dołączył również kuzyn Zbigniewa – Stanisław Turnau.
Zaowocowało to stworzeniem największej winnicy w Polsce. Winnica Turnau składa się z dwóch parceli mających w sumie 41 hektarów. Obsadzone są głównie szczepami solaris, chardonnay i pinot noir, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernet. Produkowane jest również wino lodowe z zamarzniętych zimą owoców. W ofercie jest również dostępne polskie wino musujące Classique Brut. Dobrze wyposażona przetwórnia i własne laboratorium pozwalają na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina, na każdym etapie produkcji.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9Posortowane według najnowszych