+48 691 894 346 vinoteka.szczecin@gmail.com

Wino a zdrowie

Przeczytaj także o siarczynach w winie -> tutaj.

W dzisiejszych czasach spożywanie alkoholu wzbudza często kontrowersje. Warto jednak zaznaczyć, że najstarsze dowody archeologiczne na produkcję wina pochodzą sprzed ok. 7500 lat. Możnaby więc przyjąć, że ludzka cywilizacja i kultura wyrosła na winie 😉
Do dnia dzisiejszego opisano szereg pozytywnych efektów picia wina. Najczęściej powtarzanym argumentem przemawiającym za regularnym spożywaniem wina, zwłaszcza czerwonego, jest znaczący wpływ na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia (nadciśnienie, choroba wieńcowa, miażdżyca) i to aż o 30-40% w porównaniu z niepijącymi.
Powszechnie znane zjawisko, tzw. Francuski Paradoks– polega na tym, że pomimo potencjalnie niekorzystnej diety bogatej w nasycone tłuszcze, która od wieków koreluje z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia, wśród francuzów nie notuje się zwiększonej zachorowalności. Efekt ten przypisywany jest protekcyjnemu działaniu związków zawartych w winie.
Warto dodać ponadto, że badania kliniczne wykazały, iż regularne umiarkowane (1-2 kieliszki dziennie) spożycie wina jest związane również z obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II oraz groźnych nowotworów (jajnika, prostaty, jelita grubego, skóry)- śmiertelność mniejsza o 10-20%.
Mechanizm tych działań wynika z antyoksydacyjnych właściwości polifenoli zawartych w winie, wiąże się ze wzrostem poziomu dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszeniem agregacji płytek krwi, obniżeniem poziomu fibrynogenu i wzrostem wrażliwości na insulinę.

Nikogo to pewnie nie zaskoczy, ale dobrze jest wiedzieć, że naukowcy profesjonalnie zajęli się tematem i potwierdzili w swoich badaniach to, co każdemu smakoszowi od zawsze podpowiadała  intuicja- picie wina pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne!

Wybrane źródła:
Rahman M.M., Bak I., Das D.K. Effectiveness of Resveratrol against Cardiovascular Disease. Mini-Rev. Org. Chem. 2010;7:256–261. doi: 10.2174/157019310792246418
Ruf J.C. Overview of epidemiological studies on wine, health and mortality. Drugs Exp. Clin. Res. 2003;29:173–179. 
Estruch R., Lamuela-Raventos R.M. Alcohol, wine and cardiovascular disease, two sides of the same coin. Intern. Emerg. Med. 2010;5:277–279. doi: 10.1007/s11739-010-0391-8.
Arranz, S.; Chiva-Blanch, G.; Valderas-Martínez, P.; Medina-Remón, A.; Lamuela-Raventós, R.M.; Estruch, R. Wine, Beer, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease and Cancer. Nutrients 2012, 4, 759-781.
Simopoulos AP (ed): Nutrition and Fitness: Mental Health, Aging, and the Implementation of a Healthy Diet and Physical Activity Lifestyle. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger, 2005, vol 95, pp 122-139. doi:10.1159/000088299